Плаване с ветроходна лодка – съвети за начинаещи

Лятото е в разгара си и във всяка свободна минута, повече от нас искат да са заобиколени от морска вода и слънце. В последните години, аз и приятеля ми сме си намерили нов начин за прекарване на лятната ваканция – плаването с ветроходна лодка. Любовната ни афера с подобен тип почивки се зароди неочаквано и спонтанно преди 2 години и се превърна от обикновено любопитство в сигурно и планирано преживяване за лятото. Точно за това искам днес да споделя с вас всичко, което съм научила за подобни пътувания и да съм от полза на всеки, който се е замислял да пробва нещо различно от хотели, шезлонги, чадърчета и т.н.

Преди за започна с разказите, ще кажа едно – качиш ли се на лодката за първи път, или я обикваш или пък никога не би повторил. Просто няма средно положение.

Започвам с малко история за пътуванията ни. До сега сме били 3 пъти на такъв тип почивки. Първият път беше като за пълни начинаещи и обиколихме остров Тасос за 4 дни, следващите два бяха за по седмица. Миналата година – от о. Лефкада до о.Корфу, а тази Големите острови на Северно Егейско море (о.Тасос, о. Лимнос, о. Самотраки). Всяко едно от пътуванията ни си имаше собствен чар. Все пак всеки остров е специфичен и има собствени красоти. Но едно от мен ще знаете – няма едно и също плаване. Можете да отивате всяка година по един и същи маршрут, но никога няма да е едно и също. Всичко зависи от времето и вятъра… Има дни без грам ветрец, има дни с перфектен вятър и ясно и слънчево време, е има и дни с дъжд и гръмотевици. В този вид почивка – винаги има план А и още план B, C, D…. И най често  е A+B с щипка C за цвят.  Все пак на първо място е безопасността в морето и всичко е съобразено с нея.

Ако вече сте една идея развълнувани и искате да опитате подобен тип почивка, ще ви споделя своя личен опит и дано да съм полезна. Ще пропусна основния рисърч по темата, който можете да направите в Google тип фирми, маршрути, наемане, дати, екипажи и т.н. Идеята ми е да ви разкажа за дребните и не чак токова дребни детайли при такъв тип почивка. Аз и приятеля ми лично сме най-доволни от фирмата, с която пътуваме – Вятър и Вода, защото винаги сме си прекарвали супер и сме били сигурни в капитаните им.

Първо ще ви разкажа за всички плюсове, които аз намерих в подобни пътувания

 • Няма нищо по-прекрасно от това са се озовеш на див и недостъпен залив с лодката. Имаш възможността да видиш невероятни места, които по суша или не се стигат или са ти необходими 4-5 часов преход. А с лодката просто си го харесваш, приближаваш се до постижимата дълбочина и можеш да се гмурнеш в кристално чистата и синя вода. Можеш да плуваш и да гледаш рибките, (много за дружелюбни и с обикновени очила можеш да си прекараш часове любувайки им се) или да си вземеш надуваемата лодка, която е на борда на яхтаята и да отидеш до самия бряг. С нея може да се озовеш и в естествени водни пещери и куп други екзотични местенца и да се чувстваш като в приказка.
 • Плаването на такъв тип лодка е интересно. Има платна, въжета, настройки… Гониш вятъра и се опитваш да изкараш максимума от него. Хванеш ли го лодката се движи бързо, усещаш вятъра в косите и се научаваш на много нови неща. Също така винаги можеш да имаш роля, в която да си полезен. Дали ще опъваш платна, дали ще се учиш да интересни възли или пък ще се кефиш на това, че лодката има крен (наклонена е и пори вълните), просто е ново изживяване и те зарежда с енергия.
 • С екипажът си ставате семейство. Има една атмосфера на сближаване и всеки е много по-отворен към авантюризма и новите хоризонти. Може никога преди това да не си срещал тези хора, но някак се сближавате и дори когато се приберете от почивката продължавате да си поддържате контакт.
 • Да хапваш на лодка в приказен залив е мечта! Дори  да си направиш едно просто меню, някак всичко е 100 пъти по вкусно.
 • Усещаш живота на хората, които живеят на остров. Някак те са по спокойни и всяко ново пристанище ти дава нов поглед на живота. Забравяш динамиката на града, работата, задачите и целият стрес.

В следващите редове няма да изброявам минуси, а просто ще спомена спецификите на това да си на ветроходна лодка.

 • Каютите са направени за спане. Това не е хотелска стая и мястото не е много. Затова първо не носете огромни куфари. По-добре е да вземете няколко по-малки куфарчета и чантички, които можете да приберете в шкафчета и да си оставите място за спане. Нямате на идея колко малки ниши и контейнерчета можете да намерите. За предпочитане са меките чанти, куфари и сакове.
 • Как да изберем каюта? Те се делят на две основни части – носови (тези в предната част) и кармови (тези при частта в руля). Тези отпред може да са една идея по-тесни, но прозорчетата са по-големи и влиза повече въздух нощно време. Тези отзад са по-големи, но са близо до двигателя и има възможност да усещате миризма от него.
 • Пийте много вода по време на плаване. Слънцето, вятъра и солената вода дехидратират тялото доста бързо. Не усещате жажда, но губите вода. Точно това в много случаи води до морска болест.
 • Едно от най-силните притеснения, на всеки пътуващ за първи път е МОРСКАТА БОЛЕСТ. Аз лично не съм я изпитвала в пълна сила, но съм имала моменти на ръба. Първо ако се притеснявате от подобни ситуации – има доста видове хапчета, които да изпиете няколко часа преди плаването и да сте спокойни. Ако пък сте по-скоро като мен и не обичате да се тъпчете с химии, имам няколко съвета. Сутрин преди отплаване станете една идея по рано. Имайте време да се разсъните, пийнете си кафето, докато сте на марината. Супер гадно е да се събудиш и вече лодката да се движи, да има малко вълнички и още сънен да се чудиш кое ти е по важно – кафето и банята или това да не ти се гади. Второ ако усетиш, че ти става зле си фиксирай някоя точка в хоризонта и си я гледай за 10-15 мин. Капитаните знаят, че това е доста добър метод, затова не се учудвай, когато ти е зле и ти се каже да караш лодката. Хората не са луди хах, а просто знаят, че фиксирането на погледа в точка има благоприятно влияние. И последно – не стой дълго време в кухнята, защото вълните се усещат повече в долу, от колкото на палубата.
 • Какви дрехи ще ви трябват? Отговорът е както за жега, така и за по-студено. В морето времето се сменя доста бързичко. Може да пече силно, а в следващ момент да задуха вятър и да ви е студено. Методът за обличане на пластове е най-добрия. Така лесно ще можете да махате и слагате дрешки. Аз лично най-много обичам да съм с тениска, ветровка (леко якенце за плаване) и клинче или къси панталонки. Е и бански разбира се. А за обувките правилото е следното – без черни и грапави подметки, защото оставят следи по палубата. Лесни за събуване и обуване, защото честичко ще ви се налага са сте боси. Да не се хлъзгат за да няма паднал пред борда ииииии безз токчета естествено.
 • Не подценявайте слънце защитата. Винаги нанасяйте продукти с висок фактор, даже една идея по-висок от обичайния, който ползвате. Причините за това са същите както и за дехидратацията – слънце, вятър и солена вода, която действа като огледало. Аз лично подцених тези неща при последното ни пътуване и се прибрах с нос цъфнал като майска роза.
 • На лодката никой не те кара да правиш неща, които не ти харесват. Ако искаш да участваш в управлението, опъването на платната и всичко, свързано с плаването – нямаш никакви проблеми. Капитанът ти обяснява как стават нещата и ти дава задачки по време на плаването. Ако просто искаш да си чилваш и да си се возиш –  казваш го и задачата ти е да си стоиш и да се наслаждаваш на морето. Тук важно е да се отбележи, че при акустиране е важно хората със задачи да не се разсейват и да изпълняват наставленията на капитана. Това не е времето, в което да се заприказваш с другарчето и да решиш, че ще си правиш селфи независимо колко хора трябва да мръднеш за перфектната снимка. Повярвай ми ще имаш хиляди други възможности и моменти.
 • При ползването на банята и тоалетната има интересни неща. Къпейки се има бутонче, което да изпомпа водата, за да не се наводни лодката. Усетиш ли, че джапкаш с крачета във вода – време е да го натиснеш хах. Лодката разполага с резервоари за вода с определени литри. Почти на всяко пристанище може да се дозареди, но все пак е хубаво да не прекарваш 40 минутен душ, защото просто има вариант приятелите ти да останат без вода и да чакат да се напълнят наново резервоарите. За нужда едно и две важните неща са прости. Винаги можеш да ги ползваш, просто при нужда номер две в лодката е важно да не си на пристанище. Не, че е забранено, но просто не искаш шедьовърът ти да плава около лодката цяла нощ. На всеки пристан или марина си има супер добре поддържани тоалетни, които да посетиш. Също така всяко едно заведение на пристанището  е свикнало с тези неща и за тях е ежедневие да ги посещават хора за едно фрапенце, които бързо се отправят към тоалетната.
 • Има огромен избор от ветроходни лодки и катамарани (и те са ветроходни).  Размерите, имената и годините имат значение повече за този, който я управлява. По-широките в задната част събират повече хора и има повече място, но не са толкова бързи в дните със слаб вятър и ще се наложи доста дълго да пътувате на мотор, а не на платна, което прави пътуването по-дълго.

И защото снимките са спомени – събрах любите си моменти, за да получите пълна картина 🙂

Ами май това беше основното, за което се сетих. Ако имате още въпроси – пишете ми коментар или съобщение и ще отговоря на всеки. Надявам се статията да ви е била полезна и ако вече сте се зарибили по това невероятно изживяване да го сбъднете в най-скоро време

Leave a Reply

Your email address will not be published.